Een familiebedrijf
90 jaar geleden startte boer Smit de boerderij aan de Noordervaart in Stompetoren. Een prachtig familiebedrijf waar nu generatie drie en vier gezamenlijk aan het roer staan. Vader Co en zoon Vincent communiceren als echte boeren met elkaar. Er worden weinig woorden gebruikt, een blik of knikje is vaak genoeg. De taken zijn helder verdeeld. Vincent houdt zich bezig met de fokkerij, het jongvee en de technische snufjes die komen kijken bij de melkrobot. Co doet de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij en is de man die alle koeien op de boerderij bij naam kent.
MRIJ-koeien
Op de boerderij lopen uitsluitend MRIJ-koeien. MRIJ staat voor Maas Rijn IJsselvee, een oudhollands ras. MRIJ-koeien zijn sterke, robuuste koeien die ouder worden dan koeien van andere rassen, rijkere melk geven en een dubbeldoel hebben. MRIJ koeien geven zowel melk als vlees.
Bij Smit hebben alle koeien een mooie naam en een nummer. Zo hebben we Annie 144, Tineke 167 en Madicken 1 (vernoemd naar de oudste dochter van Co). Madicken 1 is 12 jaar oud en is de oma van de groep. Ze is beschermend maar bijt van zich af als dat nodig is. Het is een vreselijk sterke koe.
Onze koeien genieten van vrij koeverkeer. Zij voelen zelf aan wanneer het tijd is om gemolken te worden en lopen dan naar de melkrobot. Die robot staat 24 uur per dag aan. Ook hebben de koeien in de lente en zomer de vrijheid om naar buiten te gaan wanneer ze dat willen. In de winter is het land te nat en blijven ze lekker binnen.
Co:
"Wies 1 is de koe met de meeste afstammelingen. De dochter van Wies heet ook Wies, en als die Wies weer een dochter krijgt heet ze ook Wies. Inmiddels loopt Wies 202 in de rondte."
Roos
Als je trouwt met een boer, dan ben je onderdeel van de boerderij. Gelukkig vind ik dat hartstikke leuk. Al snel verzorgde ik de kalfjes en zat ik op de trekker. Daarnaast werkte ik in de horeca. Ik hou ervan om onder de mensen te zijn. Maar ja, werken in de horeca betekent werken in de avonden en weekenden en dat is niet handig te combineren met een boerderij en inmiddels een gezin met drie kleine kinderen. Het was tijd om het dichterbij huis te zoeken. Gewoon op onze mooie boerderij.
Geregeld kwamen mensen ons erf op met de vraag of we verse melk verkochten. Daar ben ik me in gaan verdiepen. Zo werd de melktap de start van onze boerderijwinkel. Daarna volgde een prachtige zoektocht naar lokale producten met een mooi verhaal. Er wordt zoveel lekkers gemaakt in onze omgeving, zoals zelfgemaakte jam met fruit uit de buurt, honing uit bijenkasten die op ons eigen erf staan, pindakaas in allerlei heerlijke smaken en nog veel meer. Mijn zoektocht duurt nog wel even voort. Er zijn vast nog veel meer van dat soort pareltjes.
Boer Vincent
Ik heb het mooiste beroep dat er is. Het boerenleven geeft veel vrijheid. Ik kan mijn eigen planning maken en het is heel afwisselend. Het is een prachtige uitdaging om de koeien gezond te houden. De aandacht die je geeft aan de voeding en verzorging van de koeien geeft enorm veel voldoening.
Het hele jaar door werken we aan een gesloten kringloop. Het gras dat onze koeien in de stal eten komt van ons eigen land. In de punten van het gras zitten de eiwitten die koeien nodig hebben om goede melk te produceren. Het is een prachtig spel om het gras zo eiwitrijk mogelijk te laten groeien en het juiste moment te kiezen om te maaien.
Boer Co
Geweldig dat zoveel mensen uit de weide omgeving onze boerderijwinkel weten te vinden. De bezoekers zijn oprecht geïnteresseerd in de boerderij. Ze willen weten waar de producten vandaan komen. Ik neem graag de tijd om ze alles te vertellen. Mooi om zo een brug te kunnen slaan tussen boer en burger. De boerderij heeft er nog nooit zo mooi bij gestaan. De bezoekers doen ons goed!
Als we veel werk hebben van het grassen dan is het “alle hens aan dek”. Dan past mijn vrouw Sandra op de kinderen en kookt ze grote pannen met eten voor de loonwerkers en helpende handen. We doen het echt met elkaar.