Zuivel van Smit's Boer & Goed 

Het assortiment van de boerderijwinkel is uitgebreid met zuivelproducten van eigen melk. Boer Vincent heeft zich verdiept in zuivel maken en zuivelt er inmiddels lekker op los.

 

Boer Vincent vertelt

Ik vind het machtig mooi dat ik zuivel kan maken van onze eigen melk. Melk is het belangrijkste eindproduct van onze boerderij en we werken elke dag hard voor de beste kwaliteit. Van deze verse melk vol goede vetten en eiwitten zuivel maken is een van de kersen op onze taart.

 

Op naar de toekomst

Ik heb een deel van de oude stal omgebouwd tot zuivelruimte die voldoet aan alle hygiëne-eisen. Vijftig jaar geleden werden op deze plek de koeien nog met de hand gemolken, nu maak ik er onze eigen zuivel. De zuivelproducten zijn een mooie aanvulling op het assortiment en maakt ons mooie bedrijf weer een stukje meer toekomstbestendig.

 

 

We gooien niks weg

Voedselverspilling vind ik vreselijk. Nu we onze zuivel zelf produceren, hebben we het voorraadbeheer helemaal in eigen hand. We kopen niet meer eens per week in - met het risico dat we te veel of te weinig inkopen - maar maken de zuivel naar behoefte van de klanten. Pas als de voorraad bijna op is, zet ik de pasteur aan. Daardoor hoeven we nooit meer iets weg te gooien.

 

Soorten en smaken

Onze MRIJ-koeien geven lekkere romige en smaakvolle melk en dat proef je in de zuivelproducten die ik maak. Ik heb veel geëxperimenteerd om de yoghurt en vla perfect op smaak te krijgen. Gelukkig konden we rekenen op onze vaste klanten, zij waren een uitstekend testpanel.

Ons zuivelassortiment bestaat uit yoghurt in vijf smaken (naturel, bosbes, aardbei, vanille en sinaasappel), hangop in twee smaken (naturel en aardbei), kefir naturel en met een smaakje en verschillende soorten vla. Ik vind het leuk om te variëren dus je zult in de winkel ook andere smaken zien. Afhankelijk van het succes voegen we iets toe aan het assortiment. We staan open voor suggesties. Dus is er een smaak die niet mag ontbreken in de boerderijwinkel? Laat het ons weten!